Interviu Iris Sanziana

Imagini pentru raluca alina iorgaImagini pentru raluca alina iorga

 

1. Prezintă-te în câteva cuvinte pentru cei care nu te cunosc.

Raluca Alina Iorga: Întotdeauna mi-a fost greu să mă prezint. Nu pentru că nu aș avea ce spune, ci de teamă că aș putea omite ceva important. În câteva cuvinte… Să vedem: sunt o visătoare, asta ca să folosesc descrierile altora la adresa mea, sunt o persoană care crede în magie și în bunătatea oamenilor, indiferent de circumstanțele în care se găsesc. Iubesc curcubeele și poveștile și de curând am încetat să mai cred în coincidențe. Am ajuns la concluzia că lucrurile se întâmplă pentru ca așa trebuie. Cele importante, cel puțin. Iubesc muzica, pădurile și munții și îmi place să cred că dragostea poate învinge totul.

 

2. De unde a început această pasiune pentru personalitatea Vlad Țepeș? Vei mai scrie cărți despre el?

Raluca Alina Iorga: Pasiunea inițială să spunem că mi-a insuflat-o tatăl meu la vârsta de zece ani, într-o friguroasă zi de martie. Însă lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, așa că această pasiune transcede lumi și unversuri pentru a se materializa în cartea aceasta. Sunt multe de povestit despre ea și poate într-o zi, dacă mi se va cere de mai multă lume, voi scrie povestea din spatele acestei povesti. Cel mai probabil va fi inclusă la capitolul fantasy pentru că detaliile par a veni din altă lume. Încurajez cititorii să nu se sfiască și să mă întrebe tot felul de curiozități pe care le au referitoare la această poveste și la cea din spatele cărții. De scris despre el în alte cărți, nu este cazul pentru că în aceasta am parcurs toată viața lui. Datele istorice despre el nu sunt foarte multe și am refuzat din capul locului să inventez doar de dragul de a scrie despre el. Toate datele istorice despre el au fost transpuse în dialoguri și scene și astfel a apărut această carte.

 

3. Câte lucrări în lucru ai?

Raluca Alina Iorga: Momentan, tot pe asta o am în lucru. Am decis să o traduc și să îi dau mai multe șanse, pentru că merită cu siguranță să stea alături de alte cărți din literatura contemporană universală. În schimb, am câteva idei despre o posibilă carte. Implică iele și sânziene. V-am făcut curioși? (A/N: Pe mine, da!)

 

4. Ți s-a părut dificil să scrii despre Vlad, fiind un personaj de sex opus? A fost o provocare pentru tine?

Raluca Alina Iorga: Bună întrebare! Mi s-a spus de multă lume, care a citit cartea, că au recunoscut dragostea pe care o port pentru Vlad, în descrierea lui. E greu ca femeie să îți imaginezi cum ar reacționa un bărbat, mai ales că Vlad trebuie conturat într-un fel memorabil. Ce este diferit la această carte? Faptul că aici Vlad este un bărbat cu temeri, cu angoase, cu îndoieli, cu demoni pe care încearcă să îi înfrunte în fiecare secundă a vieții lui. Am vrut să creez un Vlad puternic și în același timp un bărbat cu sentimente, un bărbat care în spatele măștii, suferă ca oricare dintre noi. Garantez că după ce se va citit acest roman, toată lumea își va schimba percepția despre Vlad. Aceasta este de fapt misiunea acestei cărți.

 

5. Dacă ai scrie despre tine, ce perioadă din viața ta ai alege?

Raluca Alina Iorga: Cred că cel mai mult mi-ar plăcea să scriu despre perioada liceului. În anii aceia mi-am construit cele mai frumoase visuri.

 

6. Cu ce alți autori ești prietenă și cum te-au ajutat să îți îmbunătățești scrisul?

Raluca Alina Iorga: Când am terminat această carte, am pășit într-un nou univers. Am început să intru în grupuri de promovare și așa am ajuns să cunosc oameni minunați, care sunt convinsă că vor rămâne prieteni pe viață. Ce mi-a plăcut extrem de mult, a fost să observ că scriitorii au fost cei mai interesați de carte, m-au încurajat extrem de mult și m-au susținut. Am dobândit prieteni noi care vor fi de acum încolo mereu lângă mine. Unii, nu dau nume, sunt “vinovați” pentru proiecte viitoare. Știu ei care sunt și, pe această cale, vreau să le mulțumesc din nou.

 

  7. Care este avatarul tău sau ce animal crezi că te reprezintă?

Raluca Alina Iorga: Ce frumoasă întrebare. Cred că cel mai mult mă reprezintă lebăda prin gingășia și grația ei și prin faptul că, acum mult timp, am fost și eu o rățușcă urâtă. De asemenea, Pasărea Phoenix pentru felul în care se autodistruge ca mai apoi să se ridice singură din temerile și întunericul care pornesc din ea.

 

 8. Vei scrie și despre alte personalități importante?

Raluca Alina Iorga: Despre alte personalități nu am să mai scriu. Nu din cauză ca nu le-aș considera inspiraționale, ci pentru că ceea ce Vlad reprezintă pentru mine, nu poate fi egalat de nimeni.

 

9. Ce recomanzi tinerilor scriitori?

Raluca Alina Iorga: Offf, nu știu dacă sunt atât de experimentată să pot recomanda ceva. Cartea mea a ieșit pe 21 mai de la tipografie, deci sunt extrem de nouă în lumea asta. Ce pot să le spun cu siguranță ca și om, este că indiferent de ce spune lumea, trebuie să continue să creadă în visul și pasiunea lor. Am văzut atâția oameni care au visat frumos și și-au transpus visul în realitate. Este atât de păcat să nu luptăm pentru ceea ce credem noi că ne reprezintă și că face parte din ființa noastră.

 

10. Câteva cuvinte de încheiere?

Raluca Alina Iorga: În încheiere vreau să îți mulțumesc pentru că mi-ai dat ocazia să mai dezvălui câteva părți din sufletul meu, că mi-ai dat ocazia să mai povestesc un pic despre ceea ce această carte reprezintă pentru mine și mi-aș dori să le mulțumesc de pe acum tuturor celor care vor citi cartea și să îi rog să îndrănească să îmi scrie. Mă hrănesc din emoțiile lor în ceea ce privește acest roman.

 

A fost „wow”! Raluca este o persoana cu un suflet gigantic! Asa ca, daca aveti intrebari, o puteti cauta pe profilul ei de facebook sau pe pagina dedicata cartii, „Pana la sfarsitul timpului”.

 

Gasiti cartea pe Elefant.ro, LibrisLibris, Librarie.net si Libraria Mihai Eminescu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s